Wyciąg z 'superowoców' pomaga w walce z malarią

17 października 2019, 11:24

Wyciąg z owoców euterpy warzywnej (są one lepiej znane jako jagody açaí) pomaga zwalczyć zarodźce malarii. U myszy, które poddaje się takiej terapii, zmniejsza się parazytemia, czyli liczba pasożytów w jednostce krwi, i wydłuża się przeżywalność.



Więcej energii to więcej efektów – w zderzeniach protonów

7 października 2019, 12:16

Gdy proton z dużą energią zderza się z innym protonem lub jądrem atomowym, efektem kolizji są strumienie cząstek wtórnych, w żargonie fizyków nazywane dżetami. Część z nich rozbiega się na boki, jednak część zachowuje kierunek ruchu zbliżony do pierwotnego.


Manipulując wydzielaniem śliny przez kleszcze, naukowcy zmniejszają ryzyko przenoszenia przez nie patogenów

26 sierpnia 2019, 13:21

Ze śliną żerujących kleszczy mogą się przenosić patogeny. By to uniemożliwić, naukowcy postanowili doprowadzić do tego, żeby pajęczaki zaczęły wytwarzać mniej śliny.


Alan Turing twarzą nowego 50-funtowego banknotu

15 lipca 2019, 11:52

Mark Carney, Gubernator Bank of England, poinformował, że na nowym 50-funtowym banknocie znajdzie się portret Alana Turinga. Podczas wystąpienia w Science and Industry Museum w Manchesterze gubernator ujawnił wygląd nowego banknotu.


Najwcześniejszy dowód na używanie psychoaktywnych właściwości konopi

13 czerwca 2019, 10:15

Analiza chemiczna pozostałości znalezionych w kadzielnicy z zachodnich Chin dostarczyła jednych z najwcześniejszych dowodów na używanie konopi dla ich właściwości psychoaktywnych.


Zarejestrowano jedną z najszybszych reakcji chemicznych

6 maja 2019, 11:28

Grafen ma wiele zalet i jedną poważną wadę – brak pasma wzbronionego, przez co nie nadaje się do użycia w roli półprzewodnika. Możliwe jest jednak sztuczne wytworzenie pasma wzbronionego w grafenie poprzez dołączenie do niego atomów wodoru.


Nadmierne spożycie rozgałęzionych aminokwasów może prowadzić do obniżonego nastroju i tycia

30 kwietnia 2019, 15:50

Ostatnio sporą popularnością cieszą się wysokobiałkowe, a zarazem niskowęglowodanowe diety. Wg naukowców, najwyższy czas, by dobrze przyjrzeć się ich potencjalnym skutkom ubocznym. Ostatnio na ich celowniku znalazły się więc rozgałęzione aminokwasy (ang. branched-chain amino acids, BCAAs). Pomagają one zbudować masę mięśniową, ale jak się okazuje, mogą też negatywnie wpływać na nastrój i prowadzić do tycia.


Endokrynnie czynne związki z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi komórek tłuszczowych

25 marca 2019, 13:26

Dysruptory endokrynne (ang. endocrine disrupting chemicals, EDC) z kurzu domowego sprzyjają rozwojowi adipocytów w modelu komórkowym.


Wiemy, dlaczego dieta wysokobiałkowa skraca życie

20 lutego 2019, 12:33

Naukowcy z South Australian Health & Medical Research Institute (SAHMRI) odkryli, dlaczego dieta wysokobiałkowa jest niezdrowa. Ponadto potwierdzili wyniki wcześniejszych badań wskazujących, że węglowodany wcale nie są tak szkodliwe, jak się powszechnie uważa. Profesor Christopher Proud mówi, że jego zespół odkrył, jak składniki diety wpływają na długość życia.


C. elegans

Antybiotyk minocyklina wydłuża życie, bo kontroluje tempo produkcji białek w rybosomie

29 listopada 2018, 13:04

Antybiotyk minocyklina może chronić przed chorobami neurodegeneracyjnymi w czasie starzenia.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy